Etusivu Reitit Jutut MuutaPöyrisjärvi 02
Salvasjärvi 04
Pöyrisjärvi 05
Pöyrisjärvi 06
Finnmark 07
Maateri 08
mtbSeikkailu
 
Reittiehdotuksia Enontekiön mtb-reiteille

Päiväretkiä:
    Kalmakaltiosta Jorpavaaran lenkki n35km
-hiekkakankaita, harjuja, loivapiirteisiä tuntureita
-varovasti lahoavilla pitkospuilla!
 Älä edes yritä ajaa, n500m.
-ei merkitty

       
    Hetasta Pahtajärven lenkki, n23km
-talutettavaa kivikkoa Pahtajärven tuntumassa,
-ei aloittelijalle
-merkitty ja risteyksissä viitoitus

       
    Hetta - Näkkälä,  26km
-vanha posti- ja markkinareitti
-merkitty ja risteyksissä viitoitus
-paikoitellen kivikkoista
-autiotupa reitin puolivälissä, Näkkälän välitupa
-ajettavissa edestakaisin tai maantiesiirtymällä  päiväretkenä

       
    Näkkälä - Ainuppivaara - Pöyrisjärvi - Näkkälä, 38km
-helppoa mönkijäuraa, avotunturia, tunturikangasta, harjumaata
-pieniä puronylityksiä ja Pöyrisjärvellä kahlaamo järven hiekkasärkällä puron suussa
-Pöyrisjärven ja Näkkälän välinen osuus paljon käytettyä mönkijätietä, harjumaata
-lisälenkkinä Termisvaaran kierto,+ n10km
-ei merkitty, Ainuppivaaran laella tarkkana, pohjoiseen vievä ura alkaa korkeimmasta kohdasta hyvin huomaamattomasti. Pääura johtaa yksityiskämpälle ja toinenhaara Pöyrisjoen rantaan, joen ylitys vaatii veneen!

       
    Vuontisjärvi - Kalkujärvi - Pöyrisjärvi - Näkkälä n70km
-tunturikoivikkoa, avotunturia, hiekkadyynejä
-useita helppoja purojen ja jokien ylityksiä ja  Pöyrisjärvellä kahlaamo järven hiekkasärkällä
-autiotupa Tsuukisautsissa (taso välttävä) ja Pöyrisjärvellä autio- ja varaustupa
-raskaita mutta palkitsevia nousuja tuntureille
-Pöyrisjoki on kahlattavissa järven rannan tuntumassa seuraamalla mönkijän jälkiä, matala hiekkasärkkä järvessä jokisuun edustalla
-kesäisellä normaalivedenkorkeudella Pöyrisjärven rantahiekalla voi ajaa pyörällä aivan vesirajan tuntumassa mutta korkean veden aikaan rannassa pitkä kahlaus, n2km
-ei merkitty
-tarvitaan kuljetuspalvelu tai auton siirto

       
    Leppäjärvi - Kultima n20km
-vanha polkureitti helpossa tunturikoivikkoisessa kangasmaastossa
-merkitty kilometripylväin ja ristimerkein
-nopea ja helppo reitti, edestakisinkin ehtii hyvin
       
    Kivilompolo - Salvasjärvi - Kultima, n40km
-tunturikoivikkoa, avotuntureita, puroje ylityksiä
osin pitkospuita märissä paikoissa
-autiotupa Salvasvärven koilliskulmassa
-poroerotuspaikka Salvasjärvellä
-ei merkitty
-tarvitan kuljetuspalvelu tai auton siirto
       
    Kalggoaivin pisto edestakaisin n50km
-tunturikoivikkoa ja avotunturia
-paljon käytetty maastoautotie       
 -ei merkitty mutta selkeä tiemäinen ura
-lopussa kivikkoinen


Useamman päivän:
 mtb-vaelluksia voit tehnä yhdistelemällä päiväretkien reittejä ja muita yhteyksiä Kalmalaltion, Vuontisjärven, Pöyrisjärven, Maaterin, Salvasjärven, Härkäjärven ja Karesuvannon seuduilla.

Aluella on vaihteleva matkapuhelimen kuuluvuus, lähes kaikilla tuntureiden lakimailla löytyy ainakin jonkun operaattorin kenttä.


Reissukertomuksia ja kuvia

Pöyrisjärvi 2002
Toinen visiittini Pöyrisjärven sudulla, ensimmäisellä kerralla ajoin edellisenä syksynä Näkkälästä Pöyrisjärven rantaan ja takaisin. Nyt olin matkassa yksin ja aloitin matkani Vuontisjärveltä. Olin auton kanssa vienyt reppuni jo  Kalmakaltioon ja sain aloittaa retken kevyellä maantiesiirtymällä. Poimin repun selkääni ja jatkoin matkaani mönkijäuralle.
Reitti vei Suomen ja Norjan rajalle poroaidalle. Aidan vartta ajoin länttä kohden Tsuukisautsiin, siellä polku erkanee aidasta jatkoin kohti Pöyrisjärveä. Hettaan tulin Näkkälän kautta vanhaa postipolkua pitkin.
Toisen pikkukeikan samalla reissulla tein kaverini kanssa Käsivarteen Kalkkoaivin tielle. Ajoimme maastoautotietä autiotuvalle ja palasimme osittain samma reittiä mutta matkalta poikkesimme lähes käyttämättömälle uralle kohti itää. Sieltä on yhteys Käsivarrentiehen "metsä-autotietä" pitkin. Tältä "metsä-autotieltä" oli kaikki sillat rikottu mutta eipä tuo pyöriä haitannut.


Salvasjärvi 2004
Vanhoja kulkureittejä etsimässä
Ajoimme maastopyörillä kahteen mieheen kesällä 2004 Karesuvannosta Norjan Kautokeinoon vanhaa postipolun reittiä seuraten. Kautokeinosta siirryttiin maantietä etelään Siččajärven tienristeykseen ja sieltä taas polkua pitkin kohti Suomen rajaa ja Kaamusjärveä. Täältä suuntasimme länteen ja suraasimme valtakunnan rajan tuntumassa olevaa poroaidan huoltouraa Kivilompoloon ja edelleen Jäämerentien länsipuolelle ja tunturien yli Salvasjärvelle ja sieltä etelään Kultimaan ja Kilpisjärventietä takaisin Karesuvantoon.

Polku on lähes koko matkan mönkijällä ajettua uraa, vain muutaman kilometrin osuus Norjan puolella on vanhaa jo kauan sitten unohtunutta polkua. Maasto on enimmäkseen loivasti kumpuilevaa harjujen elävöittämää tunturikangasta. Soiden ja purojen yli johtaa pitkospuut ja sillat, jotka paikoitellen ovat jo lahon pehmentämiä. Kivisiä kankaita on vain Salvasjärven ja Kultiman välisellä osuudella.
Aikaa 230km matkaan kului 3 ½ päivää. Repussa oli leirivarusteet ja muutaman päivän ruokatarpeet.


Enontekiön Tarvantovaaran erämaassa on vanhoja kulkureittejä. Karesuvannosta alkaa vanha postipolku, joka johtaa suoraan pohjoiseen Suomen käsivarren poikki ja jatkuu edelleen Norjan Kautokeinoon.
Lue lisää>>

Pöyrisjärvi 2005
Tällä kertaa Enontekiön reittejä tutkittiin taas Kalmakaltiosta lähtien. Lenkihaan ja Tsuukisautsin kautta Pöyrisjärvelle, Kivikonpolon kautta Salvasjärvelle ja etelään Kultimaan ja Suontajärvelle ja Hettaan.
Lue lisää>>


Pöyrisjärvi 2006
Vielä kerran Pöyrisjärvellä. Nyt aloitettiin Hetasta maantiesiirtymällä Vuontisjärvelle ja sieltä maastoon Palolaen kautta Pöyrisjärvelle, Kivilompoloon, Salvasjärvelle ja kartalle merkitsemätöntä uraa Härkäjärvelle Kautokeinon Wanhan postipolun varteen ja sieltä etelään Karesuvantoo. Innokkaimmat ajoivat vielä maantiesiirtymän Hettaan.
Kuvia reissulta>>

Norjan Finnmarksviđđa
Jo 10 vuotta sitten Dominick kertoi reitistä Altasta Karasjoelle  ja olisi järjestänyt pyörävaellusmatkan 'Dominickin salaiset polut' tälle seudulle. Ilmeisesti osallistujien puutteeseen kuivui silloin tuo retki. Reitti jäi kuitenkin mieleen ja kesällä 2007 Kävimme kaverin kanssa tutkimassa Finnmarkin polkuja.
Ajettavaa löytyi ja enemmän oli tarkoitus ajaa mutta nyt oli tyytyminen lyhyempään lenkkiin.
Lue lisää>>


Pöyrisjärvi 08
5 päivän maastopyörävaellus Pöyrisjärven erämaassa. Uuutapolkua löytyi Pöyriksen pohjois- ja länsipuolelta. Linkistä saat reitin näkyviin GoogleEarthilla.
Muutama kuva retkeltä.


mtbSeikkailu 2011 ja 2012, vaativat 7 ajopäivää ja 500km
Reitin kokonaispituus on n 500km ja siitä on tiesiirtymää asfaltilla 40km ja vanhalla käytöstä pois jääneellä hiekkatiellä n 50km. Muuten reitti on vaihtelevan kivistä mönkijäuraa. Kokonaan poluttomia osuuksia reitillä on Maaterissa Pöyrisjärven pohjoispuolella valtakunnan rajan tuntumassa, Termisvaaran rinteessä ja myöhemmin Norjan rajan ylityksen jälkeen Kautokeinoon vievän uran alussa. Tällä reissulla kadotin polun myös Skoganvarren ja Tenon välisellä Váddevárrin tunturiselänteellä ja uudelleen polun löytämiseen käytettiin turhan paljon aikaa, kärsivällisyyttä ja voimia. Polku löytyi kuitenkin harhailun jälkeen. Viimeinen poluton osuus on StuorraBiesvárrin ja Luobmošvárrin välinen osuus.
Yksittäiset päivämatkat vaihtelivat 105km ja 40 km välillä.
Pisimpinä päivinä liikkeellä oltiin 14½ tuntia. Retkeen osallistui 16 maastopyöräilijää sekä huoltoauton kuljettaja.

Retki ajettiin heinä-elokuun vaihteessa vuosina 2011 ja 2012 huoltoauton avustamana joten päivärepussa tarvittiin vain päivän eväät, varavaatteet ja pyörän huoltotarpeet. Huoltoauto kuljetti teltat ym tarpeet.
Majapaikat olivat huoltoautosta johtuen aina tien läheisyydessä ja useimmiten vesistöjen ääressä.
Yöpymispaikkoina olivat Kivilompolo ja toisella kerralla Nartteli, Mierojärvi, Masi, Øver Stilla, Skoganvarre, Piesjoki ja lopuksi Kaamasmukka.
Leirivarustukseen kuulu keittiönä toiminuti korkea puolijoukkueteltta, nestekaasukeittolevy ja kaasukäyttöinen wokkipannu. Retkeläiset majoittuivat omissa tai parin hengen kimppateltoissa.

mtbSeikkailun omat sivut.

Kuvia reitiltä

 
Reppu
Pyörä
GPS

Enontekiön matkailusivut:
tosilappi

Kartta Pöyrisjärven ja Tarvantovaaran maastopyöräilyyn sopivista reiteistä. n5Mt

Enontekiön reitit GPX-formaatissa
(hiiren oikealla näppäimellä: Save as...)
 15.10.2014