Etusivu    Reitit

 

 

 

Kartta päivitetty:28.02.2015

 kartalla:
Enontekiö
Finnmark
mtbSeikkailu 2011
Muotka
Jäämerenpolku

 

Enontekiön mtb-reittejä

Päiväretkiä:

Kalmakaltiosta Jorpavaaran lenkki n35km

-hiekkakankaita, harjuja, loivapiirteisiä tuntureita
-helppoa maastoa, koivikkoa ja avointa tunturia

-varovasti lahoavilla pitkospuilla!
-ei merkitty

-Naltijärven autiotuvalle n5km reitin puolivälistä

Hetasta Pahtajärven lenkki, n23km

-talutettavaa kivikkoa Pahtajärven tuntumassa,
-ei aloittelijalle
-merkitty ja risteyksissä viitoitus

 Hetta - Näkkälä,  26km

-vanha posti- ja markkinareitti
-merkitty ja risteyksissä viitoitus
-paikoitellen kivikkoista
-autiotupa reitin puolivälissä, Näkkälän välitupa
-ajettavissa edestakaisin tai maantiesiirtymällä  päiväretkenä

 Näkkälä - Ainuppivaara - Pöyrisjärvi - Näkkälä, 38km

-helppoa mönkijäuraa, avotunturia, tunturikangasta, harjumaata
-pieniä puronylityksiä ja Pöyrisjärvellä kahlaamo järven hiekkasärkällä puron suussa
-Pöyrisjärven ja Näkkälän välinen osuus paljon käytettyä mönkijätietä, harjumaata
-lisälenkkinä Termisvaaran kierto,+ n10km
-ei merkitty, Ainuppivaaran laella tarkkana, pohjoiseen vievä ura alkaa korkeimmasta kohdasta hyvin huomaamattomasti. Pääura johtaa yksityiskämpälle ja toinenhaara Pöyrisjoen rantaan, joen ylitys vaatii veneen!

 Vuontisjärvi - Kalkujärvi - Pöyrisjärvi - Näkkälä n70km

-tunturikoivikkoa, avotunturia, hiekkadyynejä
-useita helppoja purojen ja jokien ylityksiä ja  Pöyrisjärvellä kahlaamo järven hiekkasärkällä
-autiotupa Tsuukisautsissa (taso välttävä) ja Pöyrisjärvellä autio- ja varaustupa
-raskaita mutta palkitsevia nousuja tuntureille
-Pöyrisjoki on kahlattavissa järven rannan tuntumassa seuraamalla mönkijän jälkiä, matala hiekkasärkkä järvessä jokisuun edustalla
-kesäisellä normaalivedenkorkeudella Pöyrisjärven rantahiekalla voi ajaa pyörällä aivan vesirajan tuntumassa mutta korkean veden aikaan rannassa pitkä kahlaus, n2km
-ei merkitty
-tarvitaan kuljetuspalvelu tai auton siirto

Leppäjärvi - Kultima n20km

-vanha polkureitti helpossa tunturikoivikkoisessa kangasmaastossa
-merkitty kilometripylväin ja ristimerkein
-nopea ja helppo reitti, edestakisinkin ehtii hyvin

 Kivilompolo - Salvasjärvi - Kultima, n40km

-tunturikoivikkoa, avotuntureita, puroje ylityksiä
osin pitkospuita märissä paikoissa
-autiotupa Salvasvärven koilliskulmassa
-poroerotuspaikka Salvasjärvellä
-ei merkitty
-tarvitaan kuljetuspalvelu tai auton siirto

 Kalggoaivin pisto edestakaisin n50km

-tunturikoivikkoa ja avotunturia
-paljon käytetty maastoautotie       
  -ei merkitty mutta selkeä tiemäinen ura
-lopussa kivikkoinen

Useamman päivän retket:

 mtb-vaelluksia voit tehdä yhdistelemällä päiväretkien reittejä ja muita yhteyksiä Kalmakaltion, Vuontisjärven, Pöyrisjärven, Maaterin, Salvasjärven, Härkäjärven ja Karesuvannon seuduilla.
Aluella on vaihteleva matkapuhelimen kuuluvuus, lähes kaikilla tuntureiden lakimailla löytyy ainakin jonkun operaattorin kenttä.

Reissukertomuksia ja kuvia

Pöyrisjärvi 2002

Toinen visiittini Pöyrisjärven sudulla, ensimmäisellä kerralla ajoin edellisenä syksynä Näkkälästä Pöyrisjärven rantaan ja takaisin. Nyt olin matkassa yksin ja aloitin matkani Vuontisjärveltä. Olin auton kanssa vienyt reppuni jo Kalmakaltioon ja sain aloittaa retken kevyellä maantiesiirtymällä. Poimin repun selkääni ja jatkoin matkaani mönkijäuralle.
Reitti vei Suomen ja Norjan rajalle poroaidalle. Aidan vartta ajoin länttä kohden Tsuukisautsiin, siellä polku erkanee aidasta jatkoin kohti Pöyrisjärveä. Hettaan tulin Näkkälän kautta vanhaa postipolkua pitkin.
Toisen pikkukeikan samalla reissulla tein kaverini kanssa Käsivarteen Kalkkoaivin tielle. Ajoimme maastoautotietä autiotuvalle ja palasimme osittain samaa reittiä mutta matkalta poikkesimme lähes käyttämättömälle uralle kohti itää. Sieltä on yhteys Käsivarrentiehen "metsä-autotietä" pitkin. Tältä "metsä-autotieltä" oli kaikki sillat rikottu mutta eipä tuo pyöriä haitannut.

Karesuvanto Kautokeino Siččajärvi Salvasjärvi 2004

Vanhoja kulkureittejä etsimässä
Ajoimme maastopyörillä kahteen mieheen kesällä 2004 Karesuvannosta Norjan Kautokeinoon vanhaa postipolun reittiä seuraten. Kautokeinosta siirryttiin maantietä etelään Siččajärven tienristeykseen ja sieltä taas polkua pitkin kohti Suomen rajaa ja Kaamusjärveä. Täältä suuntasimme länteen ja seurasimme valtakunnan rajan tuntumassa olevaa poroaidan huoltouraa Kivilompoloon ja edelleen Jäämerentien länsipuolelle ja tunturien yli Salvasjärvelle ja sieltä etelään Kultimaan ja Kilpisjärventietä takaisin Karesuvantoon.
Polku on lähes koko matkan mönkijällä ajettua uraa, vain muutaman kilometrin osuus Norjan puolella on vanhaa jo kauan sitten unohtunutta polkua. Maasto on enimmäkseen loivasti kumpuilevaa harjujen elävöittämää tunturikangasta. Soiden ja purojen yli johtaa pitkospuut ja sillat, jotka paikoitellen ovat jo lahon pehmentämiä. Kivisiä kankaita on vain Salvasjärven ja Kultiman välisellä osuudella.
Aikaa 230km matkaan kului 3 ½ päivää. Repussa oli leirivarusteet ja muutaman päivän ruokatarpeet.
Enontekiön Tarvantovaaran erämaassa on vanhoja kulkureittejä. Karesuvannosta alkaa vanha postipolku, joka johtaa suoraan pohjoiseen Suomen käsivarren poikki ja jatkuu edelleen Norjan Kautokeinoon.
Kuvia>>

Pöyrisjärvi 2005

Tällä kertaa Enontekiön reittejä tutkittiin taas Kalmakaltiosta lähtien. Lenkihaan ja Tsuukisautsin kautta Pöyrisjärvelle, Kivikonpolon kautta Salvasjärvelle ja etelään Kultimaan ja Suontajärvelle ja Hettaan.
Lue lisää>>

Pöyrisjärvi 2006

Vielä kerran Pöyrisjärvellä. Nyt aloitettiin Hetasta maantiesiirtymällä Vuontisjärvelle ja sieltä maastoon Palolaen kautta Pöyrisjärvelle, Kivilompoloon, Salvasjärvelle ja kartalle merkitsemätöntä uraa Härkäjärvelle Kautokeinon Wanhan postipolun varteen ja sieltä etelään Karesuvantoo. Innokkaimmat ajoivat vielä maantiesiirtymän Hettaan.
Kuvia reissulta>>

Norjan Finnmarksviđđa

Jo 10 vuotta sitten Dominick kertoi reitistä Altasta Karasjoelle  ja olisi järjestänyt pyörävaellusmatkan 'Dominickin salaiset polut' tälle seudulle. Ilmeisesti osallistujien puutteeseen kuivui silloin tuo retki. Reitti jäi kuitenkin mieleen ja kesällä 2007 Kävimme kaverin kanssa tutkimassa Finnmarkin polkuja.
Ajettavaa löytyi ja enemmän oli tarkoitus ajaa mutta nyt oli tyytyminen lyhyempään lenkkiin.

Lue lisää>>

Norjan Tana
Jäämerenpolku

Tenon laaksosta Ifjordin tielle
teknisesti helppoa ajettavaa, joenylityksiä, 2-3 ajopäivää, 120km. Dominikin Jäämerenvaelluksen arktisin polku Tenon laaksosta Ifjordintunturien ylitse. Dominikin reitti kulki etelästä itäista haaraa kohti Stuorra Ilistä ja pohjoisessa reitti kulki läntistä maastoautouraa pitkin Ifjordin tielle. Iliksen eteläpuoliset urat on ajettu mönkijällä vanhojen polkujen päälle. Sirbmaan johtava haara saattaa olla uusi, vain mönkijä-aikakaudelta. Pohjoisen itäinen Stuorrajokkan sillalle vievä ura on vähän käytetty ja sen alku on huomaamaton muutenkin moniuraisessa rinnekosteikossa. Reitin pituus etelästä pohjoiseen on noin 55km. Tunturinylitys Tenon laaksosta Ifjordin tielle on ajettavissa päivässä kevyellä varustuksella. Minä käytin tällä kertaa edestakaiseen retkeen vajaat 4 päivää, ensimmäinen ja viimeinen päivä olivat lyhyitä mutta keskimmäiset kohtuullisia. Matkavarustuksena minulla oli repussa leirivarustus ja ruokaa 5 päiväksi.
Kuvia reitiltä 2010

 

mtbSeikkailu

mtbSeikkailu ™ on jo perinteeksi luettavaan ikään ehtinyt kesäinen huollettu maastopyöräretki. Retkeä on ajettu Pirkanmaalla ”perinnereitillä” Valkeakoskelta Ähtäriin, Itä-Suomessa” Itärajan reitillä” Ilomantsin Möhköstä Kuhmon Vartiukseen kaksi kertaa Lapin tunturireitillä Enontekiön Hetasta Kautokeinon ja Masin kautta Utsjoen Kaamasmukkaan.
Lue lisää>>

Inari-Utsjoki
Karigasniemen seutu

Muotkan vanhoja postipolkuja ja retkeilyreittejä
Tirron polun pohjoisosa ja Piesjoen polku


Kaamasmukka-Peltojoki-Soarvekielas 46km
Aluksi asfalttia ja tietä seurailevia vanhoja tienpohjia. Peltojoelta Muotkan Ruoktun kohdalta joen itäpuolisia polkuja. Rinnakkaisia polkuja on useita mutta kauimpana joesta kulkevat ovat helpompia ajaa. Peltojoen ylitys kahlaamalla. Kiipeäminen Peltotunturille rinteessä olevan järven kautta, tässä kartassa oleva reitti oli kartanlukuvirhe. Vuomajoen rantamilla hyviä leiripaikkoja.


Soarvekielas-Nirvejohka 28km
Aluksi Vuomajoen rannan polkuja kunnes tullaan vanhalle Tirro-Karigasniemi retkeilypolulle. Käännytään luoteeseen ja noustaan Piekana Äytsiin. Polku jatkuu heikkona kohti Kiellajokea, joen ylitys kahlaamalla. Polku jatkuu selkeänä urana Urroaivin, Stuorroaivin ja Stuorraskaidin yli Stuorra Äytsiin. Äytsin pohjalla kulkevaa polkua ei kannata pyörällä lähteä taluttamaa vaan kannattaa nousta Kiellaroaivin alarinteeseen puurjan yläpuolella länteen kunnes retkeilypolku taas löytyy.

Nirvejohka-Biesvárri 47km
Polku alkaa hiljallen kasvaa umpeen Vudnjosčopman seudulla, matala koivikko alkaa peittää polkuuraa mutta tarkka silmä kyllä pysyy uralla. Poroaidan jälkeen tullaan hiekkatielle, vasemmalle ja lasku alas Inarinjoen rantatielle. Karigasniemen kylällä on ravintola ja kauppoja. Tenon varren tietä ajetaan n15km pohjoiseen Piesjoelle, nousu tunturiin on mahdollista joen molemmilla rannoilla kulkevia uria pitkin. Urat yhdistyvät myöhemmin joen pohjoispuolella. Uraa kiivetään Biesvarrin rinteeseen. Puurajan jälkeen ura katoaa ja alkaa suunnistusosuus. Helpoin reitti kulkee tunturin huipun eteläpuolitse ja edelleen itäpuolla olevien kukkuloiden lakien kautta kohti Luobmosvarria.
Luomusjärvien itäpäässä on kapea kannas ja kahluupaikka Pyhäjärven puron ylitse. Ura jatkuu kaakon suuntaan ja kiipeää aluksi tunturiin ja lopulta taipuu pitkäksi alamäkivoittoiseksi mönkijäuraksi kohti Kaamasmukkaa. Matkalla on pari joen ylitystä matalista kahlaamoista
Kuvia reitiltä 2009

 


<<sivun alkuun

 

 

 

http://www.tosilappi.fi/

 

Enontekiö mtb.pdf (n1.3Mt)

tarkempi kartta Olkapää2.pdf (n5Mt)

Reppu
Pyörä
GPS

Linkkejä:

Utsjoen mtb reitit

1.3.015